Panostuksia lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn ja uhrien auttamiseen

13.3.2018

Kannanoton kirjoittaja on Itä-Turun Kokoomusnaisten sihteeri
Elisabeth Erholtz. Ammatiltaan Elisabeth on Sosiaali- ja hyvinvoinnin erikoisasiantuntija. Politiikassa hän toimii "sujuvan arjen puolesta".
Kannanoton kirjoittaja on Itä-Turun Kokoomusnaisten sihteeri Elisabeth Erholtz. Ammatiltaan Elisabeth on Sosiaali- ja hyvinvoinnin erikoisasiantuntija. Politiikassa hän toimii "sujuvan arjen puolesta".

Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset vaativat panostuksia lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn ja uhrien auttamiseen.

Suomi on saanut kansainvälisiltä toimijoilta useita huomautuksia siitä, että toimet naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ovat olleet riittämättömiä.

- Jopa kolmannes suomalaisista naisista on kokenut lähisuhdeväkivaltaa, muistuttaa Varsinais-Suomen Kokoomusnaisten puheenjohtaja Malla Rannikko-Laine

Tutkimustulosten mukaan päihteet ja psyykkiset tekijät vaikuttavat usein perheväkivaltatilanteiden syntyyn. Kotona tapahtuva väkivalta on merkittävä sosiaalinen ja terveydellinen ongelma, joka voi aiheuttaa tuhoisia seuraamuksia koko perheeseen. Vaikka yleensä perheen äiti  on väkivallan ilmeisin uhri, väkivallan vaikutukset ulottuvat lapsiin asti.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa, että tulevina vuosina naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa ehkäistään yli 40 toimenpiteellä. Tavoitteisiin päästään muun muassa kehittämällä yhteistyötä, uhrien tukipalveluja ja väkivallan tekijöiden hoito-ohjelmia sekä tehostamalla tiedonkeruuta ja tilastointia. Koulutukseen ja valistukseen panostetaan. Toistaiseksi suunnitelmien toimeenpanemiseksi ei ole osoitettu erillistä määrärahaa.

- Euroopan neuvoston yleissopimus eli ns. Istanbulin sopimus painottaa ennaltaehkäisyä, mutta se sisältää myös velvoitteita väkivallan uhrien suojelemiseksi ja väkivallan tekijöiden saattamiseksi rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan, Elisabeth Erholtz Itä-Turun Kokoomusnaisista kertoo. 

Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset vaativat lähisuhdeväkivallan uhrien palveluiden pikaista kuntoon saattamista, sekä vaadimme lainsäädännön muuttamista väkivallan tekijöiden saattamiseksi rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan niin kuin Istanbulin sopimuksessa velvoitetaan. 

 

Lisätiedot:

Malla Rannikko-Laine
Varsinais-Suomen Kokoomusnaisten puheenjohtaja
p. 0407213429

 

Elisabeth Erholtz
Itä-Turun Kokoomusnaiset
p. 0405004212