Lastensuojelua on kehitettävä viipymättä
12.9.2024
Lastensuojelua on kehitettävä viipymättä
Suomessa suurin osa lapsista ja nuorista voi onneksi hyvin. Tuoreet tutkimukset kuitenkin osoittavat huolestuttavasti hyvinvoinnin polarisoituvan yhä enemmän ja eriarvoistumisen lisääntyvän etenkin suurimmissa kasvukeskuksissa.
Huolestuttavin tilanne on kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten kohdalla. Monet heistä ovat lastensuojelun asiakkaita ja useimmiten myös sijoitettuina sijaishuollon yksiköihin. Monet viranomaiset, kuten lastensuojelun ammattilaiset ja poliisi, ovat tuoneet viime aikoina yhä useammin esille lastensuojeluasiakkaisiin liittyviä haasteita ja lainsäädännöllisiä ongelmia.
Iso huoli ja monenlaiset riskitekijät liittyvät muun muassa lastensuojelulaitoksista karanneisiin lapsiin eli hatkalaisiin. Usein hatkalaiset joutuvat rikosten uhreiksi, ja he myös tekevät karkumatkoillaan vakavia väkivaltarikoksia. Hatkalaisten etsimiseen ja kiinniottamiseen tarvitaan sekä lastensuojelua että poliisia koskevan lainsäädännön muutoksia, jotta moniammatillinen yhteistyö tukisi lasten etua.
Keskeisiä lastensuojelun kehittämistarpeita on useita. Ennaltaehkäisevää perhesosiaalityötä tulee tehostaa, jolloin lastensuojelutyön tarve vähenee. Tämä helpottaisi oleellisesti lastensuojelun tarvetta ja sosiaalityöntekijöiden työn kuormittavuutta. Lisäksi vastuusosiaalityöntekijän työnkuva tarvitsee selkiyttämistä. Nykyisellään yksittäisen sosiaalityöntekijän vastuu päätöstenteossa on suuri. Tiettyjen lainsäädännöllisten päätösten tekeminen sopisi paremmin lakiasiantuntijalle, jolloin sosiaalityöntekijä voisi keskittyä lapsen ja perheen kanssa tehtävään yhteistyöhön. Nyt haasteena on, että sosiaalityöntekijän tekemät välttämättömät päätökset, kuten rajoitustoimenpiteet, voivat pahimmillaan katkaista yhteistyön lapsen ja perheen kanssa.
Nykyinen lasten- ja nuortenpsykiatrian sekä lastensuojelun välinen yhteistyö kaipaa kehittämistä, sillä yhteistyössä on havaittu laaja-alaisesti haasteita. Lisäksi alle 15-vuotiaiden lasten tekemät vakavat väkivaltarikokset vahvistavat ajatusta lastensuojelun suljettujen erityisyksiköiden lisääntyneestä tarpeesta. Näissä yksiköissä lapset ovat erityisessä suojelussa ja saavat vahvaa moniammatillista apua.
Lastensuojelun työntekijöiden tulee saada täydennys- ja erikoistumiskoulutusta mm. kiintymyssuhdekoulutuksen osalta. Myös työnohjausta tarvitaan, jotta työntekijät pysyisivät alalla.
Sosiaali- ja terveysministeriö aloitti viime hallituskaudella lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistuksen, jota pääministeri Petteri Orpon hallitus jatkaa. Asiaa aktiivisesti edistävä kokoomuksen eduskuntaryhmä käynnisti keväällä 2024 keskustelunavauksen lastensuojelun kehittämisestä. Keskusteluissa kuultiin yli 45 alan ammattilaista julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Lupaus välittää -keskustelunavaus hyvästä lapsuudesta ja sen suojelusta pitää sisällään kymmenen keinoa lastensuojelun kehittämiseksi. Toimenpiteissä painottuu lapsen edun huomioiminen kaikessa päätöksenteossa ennen vanhempien etua, sekä vanhempien ja yhteiskunnan vastuu lasten suojelemisesta.
Jaana Kiviluote, puheenjohtaja, Itä-Turun Kokoomusnaiset ry
Anu Aaltonen, puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset ry
Julkaistu: Salon Seudun Sanomat 4.9.2024, Turun Sanomat 7.9.2024, Helsingin Sanomat 7.9.2024