Turun julkisesta taiteesta matkailuvaltti

27.4.2017

Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset ehdottavat, että Turun julkisista taideteoksista tehdään taidepolku ja uusi matkailunähtävyys. Turussa sen toteuttaminen on helppoa, koska maan vanhin, laaja ja julkiseen kaupunkitilaan sijoitettu taide on vuoden ajoista riippumatta aina saatavilla, vieläpä ilmaiseksi.

 

Kaupungin sivuille suunnitellaan opaskartta kävellen saavutettavien kohdeteosten luokse. Taidepolkuja tai kävelyreittejä on useampia, lyhyemmistä pidempiin.  Eri reitit avautuvat kävelykartan linkkien kautta. Kartta linkkeineen palvelee niin paikallisia, koululaisia ja opiskelijoita kuin matkailijoitakin. Linkit avaavat teoksen perustiedot, syntyvaiheet, aiheen ja yhteiskunnallisen viitekehyksen.

Suomen julkisen taiteen alkuaskeleet otettiin Turussa 1860-luvulla. Turku ja taide ovat edelleen erottamattomat. Vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkihankkeet painottivat osallistavien, katsojan ja teoksen vuorovaikutusta lisääviä ympäristötaideteoksia.

Kaupunkikierrokselle Turun julkisen sekä ympäristötaiteen pariin voi lähteä esimerkiksi Tiedon häivästä, Vanhan Akatemiatalon ja Turun Tuomiokirkon kupeesta ja edetä siitä kohti Suomen vanhimpia henkilömonumentteja, Porthanin ja barokkiasuisen Pietari Brahen muistomerkkeihin.

G.A. Petreliuksen Leijona-suihkukaivo kirjaston edustalla ilmentää nuorta tasavaltaa, kielitaistelua sekä muistuttaa kaupungin merellisestä sijainnista. Kirjaston sisäpihalla teräsvasikka Sweet Yellow Melou taas yllättää mittasuhteillaan samoin kuin taiteilija Reima Nurmikon Jättiläishaahkat Aurajoessa.

Turun kaupunkikuvassa on pysyvästi noin 90 ulkoveistosta tai ympäristötaideteosta. Niistä voi löytää yllätyksellisiä, jokapäiväisyyden ylittäviä merkityksiä. Matkailunähtävyytenä ne tarvitsevat lisää näkyvyyttä sekä laaja-alaista saavutettavuutta.

Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset esittää, että uusi valtuusto ryhtyy toimenpiteisiin ja nostaa kaupungin julkisen taiteen uudeksi matkailunähtävyydeksi.