Hyvää Minna Canthin päivää

19.3.2020

Poikkeustilanteesta huolimatta, tänään 19.3.2020 vietämme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon idean edistäjän, Minna Canthin (1844-1897) päivää.

Jos saisimme jotenkin yhteyden häneen, Minna kysyisi varmasti: miten voi tärkeä yhteinen asiamme tasa-arvo?

Olihan hänen tavoitteensa edistää yhteiskunnallista ja sukupuolten välistä tasa-arvoa taiteella ja toiminnalla.

Työmiehen vaimo- näytelmässä hän ei käsitellyt yhtä juoppoa vaan avasi näkymän silloisen yhteiskunnan rakenteisiin ja epäkohtiin. Hän myös toimi ja verkostoutui ajamaan tavoitteitaan.

Innostusta Minna tuntisi varmasti nykyhallituksen kokoonpanosta. Hän vaatisi hallitusta neuvotellen uudistamaan politiikalle merkittyjä paikkoja ja edistämään inhimillisiä ja kestäviä arvoja.

Entä ajan henki?

Varmasti Minna kysyisi, mitä kuuluu kirjallisuudelle ja kuinka voi teatteri? Maaliskuun Yle Teemalla nähtävistä ”naisohjaajien” leffoista hän todennäköisesti väkevästi voimaantuisi ja kiittäisi naisnäkökulmaa niin moninaisen todellisuuden haltuunotosta!

Erityisesti päivänsankari iloitsisi kuullessaan, miten Kokoomuksen Naisten Liitto on tänä päivänä Suomen vaikuttavin puoluepoliittinen, yli sata vuotta naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseksi työtä tehnyt naisjärjestö.

Hän rohkaisisi meitä jokaista jatkamaan aktiivista yhteiskunnallista keskustelua ja vaikuttamista – ja todennäköisesti liittyisi moniääniseen joukkoomme.

  

Iina Antinluoma

Varsinais-Suomen Kokoomusnaisten puheenjohtaja