Kuntien tulee parantaa vetovoimaansa positiivisen rakennemuutoksen tukemiseksi

31.8.2017

Varsinais-Suomessa käynnissä oleva teollisuuden positiivinen rakennemuutos tuo kasvua ja työtä maakuntaan useiksi vuosiksi eteenpäin. Teollisuuden tilauskanta vahvistaa kysyntää laajasti ja voimakkaasti aina alihankkijaverkostoa myöden koko maakunnassa. Kasvu ja työpaikat levittäytyvät myös muille aloille, aina palveluista rakentamiseen.

Arvioiden mukaan avoimien työpaikkojen määrä heijastusvaikutuksineen kasvaa seuraavan viiden vuoden kuluessa jopa 30 000:een. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysmies Esko Aho arvioi tuoreessa raportissaan, ettei alueen oma väki tule riittämään työvoiman kysyntään. Halukkaita muuttajia on houkuteltava lähialueilta, koko maasta ja jopa ulkomailta.

 

Pelkästään avoimet työpaikat eivät riitä houkuttelemaan uusia asukkaita Varsinais-Suomeen. Kaikkien kuntien on tehtävä vetovoimaansa edistäviä päätöksiä, mm. asumiseen ja palveluihin. Ihmisten muuttopäätökseen vaikuttaa ennen kaikkea alueen positiivinen mielikuva. Erityisesti elämisen puitteet, vapaa-ajanviettomahdollisuudet ja palvelut painavat vaakakupissa muuttopäätöstä tehdessä.

 

Jotta kokonaisia perheitä saadaan liikkeelle, palveluiden tulee olla monipuolisia ja tarjota valinnanmahdollisuuksia. Esimerkiksi Kaarinassa yksi esille nostettu palvelutarve on varhaiskasvatuksen palveluseteli. Palvelusetelillä parannetaan perheiden valinnanvapautta varhaiskasvatuspalveluissa ja samalla puretaan pitkiä päivähoitojonoja. Palveluseteli helpottaa perheiden muuttopäätöksen tekemistä ja antaa vanhemmille mahdollisuuden muuttotilanteessa valita palveluntuottaja kuntarajojen yli.

 

Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset kannustavat kuntia kehittämään palveluvalikoimaansa, jotta positiivisen rakennemuutoksen kasvu saadaan lunastettua alueelle ja jotta avoimet työpaikat löytävät tekijänsä. Kuntien on käynnissä olevan positiivisen rakennemuutoksen imussa kyettävä nopeasti parantamaan vetovoimaansa ja houkuttelemaan alueelle asukkaita.

 

Lisätietoja:

Kaarinan K0koomusnaiset

Malla Rannikko-Laine

0407213429