Kannanotto: Turvaistuimet parantamaan esikoulu- ja kouluikäisten lasten liikenneturvallisuutta

26.8.2021

Tuhannet lapset ovat aloittaneet joko esikoulu- tai koulutaipaleensa tänä syksynä. Samalla ovat alkaneet myös kuljetukset. Suomi on pitkien etäisyyksien maa, jossa kodin ja koulun välistä matkaa kuljetaan usein autolla. Haja-asutusalueella koulu- ja esikoulukuljetukset hoidetaan ammattilaisten kuljettamana, yleensä tila-autolla.

Ammattikuljettajuus ei suojaa varsinkaan toisten autoilijoiden ja hirvieläinten aiheuttamilta onnettomuuksilta. Silti kaiken kokoisia lapsia kuljetetaan päivittäin ilman asianmukaisia turvaistuimia. Liikenneturvan sivuilla todetaan: “Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä asianmukaista turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135cm pitkä”. Liikenneturvan suositus on lakia tiukempi ja sen mukaan lapsen tulisi matkustaa turvavyöistuimessa aina 150cm pituuteen asti.

Säännöllisesti tapahtuvissa lasten kuljetuksissa tulisi turvaistuimet olla käytössä. Turvallisuuden takaamiseksi olisikin tärkeää, että alle 135cm pitkiä lapsia kuljetettaessa myös koulukuljetuksissa otettaisiin käyttöön asianmukaiset turvaistuimet.